KOM IGÅNG 1-2-3

2. FÖRSVARANDE LAG


Det försvarande laget består av fem spelare i följande positioner:

  1. First Base
  2. Second Base
  3. Mid Fielder
  4. Short Stop
  5. Third Base


Försvaret får placera sig fritt så länge de står innan i Fair Territory (se nedan). Efter att bollen är slagen får försvararna lämna Fair Territory.


Det försvarande laget ska försöka täcka upp så mycket yta som möjligt och placera sig beroende på var det offensiva laget har eventuella löpare.

Tips! Det är viktigt att det försvarande laget pratar ihop sig vem som ska täcka upp för spel på hemplattan (Home) om det behövs.

1. SKAPA EN SPELPLAN


En spelplan kan skapas på vilket underlag som helst - asfalt, gräs, grus eller gymnastikgolv. Det går att spela både inomhus och utomhus!. Om inte en färdig plan finns skapas den genom att markeras den med kritor, konor, färg eller på annat lämpligt sätt.


Sätt upp en spelplan med fyra baser i en kvadrat (Infield). Avståndet ska vara 13 meter mellan baserna. Markera sedan en ruta som är 3x3 meter vid ena basen (Batter's box).


Bakom baserna ska det finnas ytterligare fem meter (Outfield) som i bästa fall avslutas med ett staket eller en vägg. Optimal höjd är 60-100cm.


Markera slutligen en diagonal slaglinje som är 3m från hemplattan (Home). För spelare 16år+ är avståndet 4,5m.


OBS! Baseball5 är väldigt flexibelt och utgår från den plats ni har tillgång till. Behöver ni öka eller minska avståndet så kan ni göra det!

3. OFFENSIVT LAG


Det offensiva laget består också av fem spelare som i tur och ordning är Batters - det vill säga de som slår bollen. Laget måste alltid slå i samma ordning och om laget slår i fel slagordning är spelaren bränd. 


Vid officiella tävlingar måste laget lämna in en så kallad LineUp innan matchen där ordningen för slagningen framgår. 


En offensiv spelare som ska slå bollen måste vara helt i Batter's Box och får inte lämna rutan innan bollen är slagen. 


Om bollen studsar i Fair Territory är bollen i spel!